Recipe

Recipe for the Spiezer wine soup

No, the Riesling-Silvaner soup from Spiez is not an ordinary soup! It's more like a royal soup, made with leek, celery, butter and cream - and of course with the best Riesling-Silvaner from the Spiez vineyard.

Ingredients (starter for 2 people)

3 tbsp olive oil
30 g butter
60 g onions
60 g celeriac
60 g leek 1.2 dl stock
2 dl Spiezer Riesling-Silvaner
3 dl cream
Salt, pepper, nutmeg
2 handfuls of bread cubes
1 tablespoon chive rings

Preparation

Heat the olive oil and butter and add the vegetable pieces. Sauté the vegetables for a few minutes, dust with flour and deglaze with the stock. Simmer for about 20 minutes until the vegetables are soft. Puree the vegetables and then pass them through a sieve. Then add the Riesling-Silvaner and continue to simmer briefly. Season the soup with salt, pepper and nutmeg. Finally, add the cream and leave to boil.
In another pan, toast some bread cubes in hot butter with a little salt until golden brown. Serve the soup with the bread croutons or a dollop of whipped cream and chive rings.

Mehr zu Schüpfheim
Archiv Kundenmagazin
Aussteigen-Spiez-Kirche
Der Spiess im See

Spiez kennen die meisten irgendwie. Und irgendwie auch nicht. Deshalb nehmen wir das Städtchen mit all seinen Vorzügen einmal genauer unter die Lupe.

Entdecken
Spiezer Blauburgunder Barrique 2015
Weinempfehlung

Der fruchtige Wein mit herber Holznote ist der perfekte Essensbegleiter und ein Muss für Fein-schmeckerinnen und Weinliebhaber. Im Februar 2018 wurde der edle Tropfen vom europäischen Weinmagazin vinum mit dem Certificate of Excellence ausgezeichnet. 

zur Website
Weinbau am Thunersee
Erfahren Sie alles über die Weinbauregion am Thunersee 
zur Website
Hotel & Restaurant Eden
Aussteigen-Spiez-Eden
Die berühmte Spiezer- Wysuppe gibt's übrigens im Eden Bistro
zur website
Weitere «gazette»-Artikel
Archiv Kundenmagazin
Burgunder

Wo der einzige Motor das Leben ist.

Lesen
Archiv Kundenmagazin
Fensterblick-Kambly-Regal
«Wie entsteht ein Bretzeli?»
Entdecken
Archiv Kundenmagazin
Reisen-Reisezentrum-Koeniz-Eingang
Von Köniz in die Welt

Bern–Lötschberg–Südostasien?

Lesen
Archiv Kundenmagazin
Europaplatz

Ein Bahnhof in Kur.

Lesen
Archiv Kundenmagazin
Mobihelfer, wenn alle eine Reise tun.
Lesen
Archiv Kundenmagazin
Unterwegs-Baenz-Friedli-Einsteigen1
Bänz Friedli
Video
Customer magazine
Trouvaillen Juni 24
Customer magazin «Trouvaillen»

Read the BLS customer magazine "Trouvaillen" online or subscribe to future issues in printed form.

Read
Newsletter
Download PDF
0 of 0 Media files